proč vlastně (ne)jíme?

22. srpna 2015 v 19:34 | Haily |  Zamyšlení
Určitě to znáte, jsou jídla, kterým celé roky, možná celý život (!) nedáváme šanci. Buď kvůli tomu, že je neznáme, nebo jsme je v dětství odmítali jíst (z různých důvodů) nebo taky kvůli tomu, že jsme jednou šlápli fakt vedle. Já takových jídel měla mraky - nejedla jsem například dlouho polévky, kvůli nějakému traumatu ze školky, kdy nás vychovatelky nutily sníst vše do posledního zbytečku, když se tak nestalo, přišelo kárání. A mně prostě polévka a vajíčka fakt nejdou dohromady a... však tušíte. Nicméně, těch jídel je víc a na většinu si rodina a okolí prostě zvykne - a tím jsou pak překvapenější, když se u vás takové jídlo najednou objeví a přícházejí otázky: "Co se ti stalo? Tohle jsi vždycky nesnášela!" nebo "Takže když to uvařím já, tak ti to nechutná, to chceš říct?"

A víte, že to většinou ani nejde vysvětlit proč? Jednou se ráno probudíte a najednou máte prostě pocit, že byste docela zkusili ten hráškový krém. Ten vám zachutná, a tak se rozhodnete dát šanci dalším věcem a to jak těm, které jste neměli nikdy rádi a tak těm, které jste nikdy nezkoušeli. Zničehonic se vám do jídelníčku vloupají nové zajímavé potraviny a samotné stravování, které vás nikdy moc nebavilo, je najednou vzrušující novou zkušeností. Bonusem pak je, když se nové potraviny ukážou jako zdravé a tělu prospěšné.

Za sebe můžu říct, že jsem neskutečně ráda, že mě jednoho dne něco osvítilo a já se rozhodla nejíst každý den ty stejné nudné věci, které jsou už 8 let neměnné. Je to takový podivný stereotyp, který na první pohled ničemu nevadí, protože se vám například nikdy nestane, že by vám nechutnalo jídlo v restauraci - to protože si nic zajímavého taky nikdy nedáte, zůstáváte u osvědčené klasiky. Teď ale vlastně lžu, když říkám, že mě něco osvítilo, možná tak částečně, protože největší podíl na tom má 3/4 roku žlučníkových záchvatů, operace (vyjmutí žlučníku) a následná dieta s úžasnou nesnášenlivostí mléka. Ale kdyby se mi to nestalo, asi by mi trvalo mnohem déle některé věci objevit. Třeba mandlové mléko, proč bych si ho vůbec kupovala, že?

Rada bych sem ještě vložila seznam potravin/pokrmů, které jsem poslední dobou (za poslední 2 roky) objevila a jsou mými TOP.
  • Mladý špenát a polníček - různé saláty jsem jedla i předtím, rukola mi ale nikdy nechutnala, a tak jsem se dlouho bála koupit si balení podobných zelených lístečků. Jsou však výborné a pokud můžu radit, tak mladý špenát nevařte, nepečte, protože čerstvý do salátu nebo sendviče je nejlepší. Polníček zase ráda dávám do omelety.
  • Batáty - sladské brambory nakrájené na kolečka, trocha olivového oleje a italského koření, pečící papír na plech a šup do trouby! Jsou skvělé, asi moje nr. 1 příloha.
  • Krémové polévky - favority jsou dýňová z dýně Hokaido, hrášková a brokolicová. Dlouho se už ale chystám vyzkoušet celerovou, tak snad nezklame.
  • Avokádo - čerstvé avokádo na topince nebo v kuřečím sendviči, mmm...
  • Lilek - miluji lilkové rizoto nebo lilkový krém (opět) na křupavé topince.
  • Rýže Basmati - tady ani není co vysvětlovat, prostě rýže, co překonala i jasmínovou.
  • Humus - humus jako dip pro nakrájené mrkve a okurky je asi tou nejlepší svačinkou (kromě ovoce).
  • Mandlové a rýžové mléko - k mému největšímu překvapení mi kokosové mléko samotné vůbec nechutná (a do kávy už vůbec, zato ale do smoothies super) a sójové se doma zase snažím omezovat nejvíc, protože kavárny mají zpravidla pouze to; nakonec tedy lov mlék bez laktózy skončil u mandlového, rýžového a kravské mléko bez laktózy (které ale mě, člověka naprosto nezkušeného v chemii, docela děsí... pořád si jen říkám "Jak to udělali?").
A co vy? Změnil se vám kdy vztah k jídlu, nebo jíte pořád stejně? :)
 


Komentáře

1 extras-diary extras-diary | E-mail | Web | 23. srpna 2015 v 10:59 | Reagovat

Já jídlo úplně miluju - jsem teď sice na dietě a předpokládala jsem, že si to moc neužiju :D Ale právě naopak - jak píšeš v článku - jsem začala objevovat jídla, která by mě předtím asi nenapadlo připravovat a jsem z toho naprosto nadšená :)

2 Temi Temi | 24. srpna 2015 v 9:35 | Reagovat

Tyjo, vůbec jsem nevěděla, že jsi donedávna nejedla polévky! To muselo být nějaké truama!

Taky teď objevuju ty jiné potraviny a jsou to super inovace a alternativy :) Lilkové rizoto určitě zkusím, já dělám zase cuketové n_n

3 Haily Haily | Web | 26. srpna 2015 v 12:18 | Reagovat

[1]: Přesně tak, nová jídla jsou prostě úplně nový zážitek :D

[2]: To tedy, začala jsem je jíst (pořádně) teprve tak 3-4 roky zpátky. :D yay cuketové taky zkusím, zatím cuketové kroužky jen nudně griluju :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama